Στρες
Το άγχος είναι το όνομα που δίνουμε στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική μας αντίδραση στην υπερβολική πίεση ή στις απαιτήσεις. Βιώνουμε τις αρνητικές πτυχές του άγχους όταν οι πιέσεις ή οι απαιτήσεις φαίνεται να είναι πέρα από την ικανότητά μας να αντεπεξέλθουμε. Όπως πολλές άλλες αντιδράσεις, το άγχος έχει εξελιχθεί για να μας προστατεύει και να μας βοηθά να αποφύγουμε ορισμένες καταστάσεις. Το πρόβλημα στην περίπλοκη και εξελιγμένη κουλτούρα μας είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, ούτε η μάχη ούτε η φυγή προσφέρουν λύση. Ανταποκρινόμαστε με μια ολόκληρη σειρά από αισθήσεις (αίσθημα αδιαθεσίας, εφίδρωση), αρνητικές σκέψεις («Είμαι κακός κτηνίατρος» «πρέπει να φταίω εγώ που ο πελάτης είναι θυμωμένος…») και συναισθήματα (άγχος, σύγχυση κ.λπ.). Ενώ σχεδόν όλοι αισθάνονται πίεση και οι περισσότεροι από εμάς θα νιώθουμε άγχος κατά καιρούς, όταν το άγχος είναι επίμονο αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Όταν αντιμετωπίζετε προκλήσεις, αλλά εξακολουθείτε να είστε σε θέση να χειριστείτε την πίεση, αυτό μπορεί να σας παρακινήσει και να δημιουργήσει την αίσθηση ότι είστε ζωντανοί και συγκεντρωμένοι. Πράγματι, οι άνθρωποι συχνά θέτουν εσκεμμένα τον εαυτό τους σε καταστάσεις πίεσης μέσω του αθλητισμού, της αναρρίχησης, της δημόσιας ομιλίας και ούτω καθεξής. Ομως, όταν αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε κανέναν έλεγχο και κρίνουμε ότι οι περιστάσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πέρα από τις δυνατότητές μας, το άγχος που θα προκληθεί θα είναι αρνητικό και τελικά επιζήμιο.
Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη ποικιλία σωματικών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ευαλωτότητας σε λοιμώξεις, γαστρεντερικών προβλημάτων και δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση. Το άγχος μπορεί επίσης να αλλάξει τη συμπεριφορά μας. γενικά, προς το χειρότερο. Τα άτομα με στρες είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν στους άλλους με τρόπους (π.χ. απομόνωση) που θα μειώσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις που συνήθως βελτιώνουν τη ζωή μας Η παρατεταμένη έκθεση στο στρες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές.
Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το επίπεδο άγχους σας;
Μπορεί κάλλιστα να πιστεύετε ότι είναι δικό σας λάθος που αγχώνεστε επειδή δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις υψηλές απαιτήσεις της δουλειάς σας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουν ένα οριακό σημείο και πολλοί άνθρωποι δυστυχώς βιώνουν υψηλά, ή/και επίμονα επίπεδα άγχους επειδή απλά έχουν πάρα πολλά να κάνουν. Η κτηνιατρική καριέρα έχει πολλές προκλήσεις και ένα μεγάλο βήμα προς την αντιμετώπιση του άγχους είναι να ξέρουμε τα όριά μας. Εάν έχετε έναν εξωπραγματικά μεγάλο φόρτο εργασίας, το να παραδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα είναι το πρώτο βήμα για να επαναφέρετε την κατάσταση υπό έλεγχο. Βραχυπρόθεσμα, όλοι έχουμε περιόδους που πρέπει να εργαστούμε περισσότερο από όσο θα έπρεπε, αλλά αυτές οι περίοδοι πρέπει να είναι σύντομες. Το να συνεχίσετε στο 110% είναι πιθανό όχι μόνο να σας προκαλέσει άγχος ή αδιαθεσία, αλλά και να σας κάνει να εργάζεστε λιγότερο αποτελεσματικά, γεγονός που θα υπονομεύσει όλη την επιπλέον εργασία που κάνετε Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσετε περισσότερο έλεγχο της ζωής σας είναι να συνηθίσετε να λέτε «όχι» σε άτομα που συνεχίζουν να συσσωρεύουν τη δουλειά από πάνω σας. Χρειάζεται λίγη εξάσκηση για να πεις όχι ευγενικά όταν δεν το έχεις συνηθίσει, γι’ αυτό εξασκήστε το. Είναι χρήσιμο να διασφαλίσετε ότι εσείς οι ίδιοι (ή οι εργοδότες σας) γνωρίζετε ότι βρίσκεστε στο όριο ή πέρα από αυτό, καθώς μπορείτε στη συνέχεια να είσαστε πιο ρεαλιστές για το τι μπορείτε να κάνετε. Εάν δεν το κάνετε, πείτε όχι όταν συνειδητοποιήσετε ότι η ποιότητα της δουλειάς σας μπορεί να υποφέρει και να εξαντληθείτε τόσο θα επηρεαστεί και η υγεία σας. Θυμηθείτε, το να λέτε περιστασιακά «όχι» είναι πολύ πιο εύκολο από το να αντιμετωπίζετε τις πιθανές αρνητικές συνέπειες του να λέτε συνεχώς «ναι».
Διαλέξτε και δώστε προτεραιότητα
Επιλέξτε τις εργασίες που χρειάζονται περισσότερο την προσοχή σας και προσπαθήστε να αποδεχτείτε το γεγονός ότι οι υπόλοιπες θα μείνουν ανεκπλήρωτες, τουλάχιστον στην αρχή. Ωστόσο, μην πέσετε στην παγίδα να κάνετε πρώτα τα πιο γρήγορα και εύκολα πράγματα για να τα βγάλετε από τη λίστα σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο Franklin-Covey για την ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει την επισήμανση κάθε εργασίας ως ένα από τα ακόλουθα:
Α: Επείγον και σημαντικό Β: Σημαντικό αλλά όχι επείγον Γ: Επείγον αλλά όχι σημαντικό Δ: Ούτε επείγον ούτε σημαντικό
Στη συνέχεια, συγκεντρωθείτε στις εργασίες Α πριν προχωρήσετε στα Β και Γ. Εάν έχετε ήδη αποδεχτεί ότι δεν μπορείτε να πετύχετε τα πάντα στη λίστα σας, τότε οι εργασίες Δ είναι αυτές που πρέπει να αφήσετε να αναιρεθούν. Με τον καιρό, μπορεί να μάθετε να λέτε «όχι» σε εργασίες τύπου Δ και μόνο «ναι» στα Α, Β και Γ.
Αποφύγετε την πολλαπλή εργασία
Προσπαθήστε να μην μπείτε στον πειρασμό να αναλάβετε οι ίδιοι όλες τις εργασίες. Αντίθετα, επιλέξτε την καλύτερη σειρά για να ολοκληρώσετε εργασίες στην ίδια κατηγορία προτεραιότητας. Κάντε πρώτα την πιο σημαντική εργασία και προχωρήστε στην επόμενη μόνο όταν τελειώσετε.
Να είσαστε καλοί με τον εαυτό σας
Η εργασία χωρίς διαλείμματα είναι πολύ πιο πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση και την παραγωγικότητά σας, ενώ η λήψη μόλις 20 λεπτών για μεσημεριανό γεύμα και τακτικά μίνι διαλείμματα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ανανεωμένοι και πιο συγκεντρωμένοι. Δοκιμάστε να προγραμματίσετε τακτικά μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας σας. Ακόμη και λίγα λεπτά εκτός λειτουργίας κάθε ώρα μπορεί να έχουν θετικές επιπτώσεις στη συνολική σας αποτελεσματικότητα.
Ζητήστε βοήθεια!
Εάν, ακόμη και μετά την προσπάθεια να θέσετε προτεραιότητες, εξακολουθείτε να αισθάνεστε ότι σας βαραίνει ένας αδύνατος φόρτος εργασίας και ότι πνίγεστε στις προθεσμίες, ήρθε η ώρα να ζητήσετε βοήθεια (αν είσαστε ελέυθεροι επαγγελματίες) ή να μιλήσετε στον εργοδότη σας αν είσαστε υπάλληλοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποφέρετε σιωπηλά. Το να δείτε ξεκάθαρα ή να μιλήσετε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό, ενώ είναι πολύ πιο χρήσιμο από το να προσποιείστε ότι όλα είναι καλά ενώ δεν είναι.